Keel

Onze tong wordt vaak voorgesteld als een spier, meer bepaald als de sterkste spier van ons lichaam. In feite is het een groep van spieren die toelaat om ons voedsel te proeven, te kauwen en tenslotte door te slikken. Daarnaast speelt dit lichaamsdeel een belangrijke rol bij het vormen van woorden waardoor we in staat zijn om te praten.

De stembanden of stemplooien zijn twee gepaarde structuren in het strottenhoofd. Ze vormen een belangrijk deel van het stemvormend apparaat in het strottenhoofd.

Logopedie is de behandeling van communicatiestoornissen met betrekking tot taal, spraak, de stem, gehoor en/of slikken. Logopedie is een specialisme gericht op het ontwikkelen, herstellen en onderhouden van de communicatie in al zijn facetten en de verwerking van eten en drinken.
Slechte adem wordt in medische termen foetor ex ore of halitosis genoemd. Het is een onaangenaam riekende uitademinglucht, die de betreffende persoon meestal zelf niet waarneemt. Met ‘slechte adem’ wordt niet bedoeld een ochtendgeur uit de mond, of een knoflooklucht na gebruik van knoflook.

Laryngopharyngeale reflux (LPR) of reflux laryngitis is een toestand waarbij er een ontsteking (inflammatie) ontstaat van het slijmvlies van het strottenhoofd en de keel omwille van voornamelijk zure reflux (terugvloei) tot in de keel. Er bestaat ook niet-zure reflux, maar dit is veel zeldzamer.

Tonsillitis, in de volksmond ook "angina" genoemd, is een ontsteking van de tonsillen of keelamandelen. Het komt meestal voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen een acute tonsillitis, chronische tonsillitis en recidiverende tonsillitis. Een tonsillitis kan gepaard gaan met of aanleiding geven tot een peritonsillair abces.

Abonneren op Keel