Kinderen

Een trommelvliesbuisje is een buisje, meestal gemaakt van kunststof, met de grootte van een "halve luciferkop". De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert. Er zijn verschillende typen, die in vorm, afmeting en kleur kunnen variëren.

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is - vooral bij kinderen - één van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in België. Frequent wordt deze ingreep gecombineerd met een adenotomie of adenotonsillectomie.

Logopedie is de behandeling van communicatiestoornissen met betrekking tot taal, spraak, de stem, gehoor en/of slikken. Logopedie is een specialisme gericht op het ontwikkelen, herstellen en onderhouden van de communicatie in al zijn facetten en de verwerking van eten en drinken.

Een loopoor komt vooral voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Bij een loopoor vloeit er ontstekingsvocht uit de oren. Het is geen ziekte op zich, maar een verschijnsel van oorontsteking. De ontsteking bevindt zich meestal in het middenoor, maar kan het kan ook gaan om een ontsteking van de uitwendige gehoorgang.

De neus is de belangrijkste ingang voor het ademhalingssysteem. De neus kan verstopt raken, waardoor de toevoer van lucht wordt bemoeilijkt.
 

Een otitis externa is een uitwendige oorontsteking. Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Meest typisch ontsteekt de gehoorgang.

Otitis media is een ontsteking van het middenoor. Er zijn acute middenoorontstekingen en chronische middenoorontstekingen. Een otitis media gaat meestal gepaard met een bovenste luchtweginfectie.

Adenoïdhyperplasie is vergroting en toename van lymfatisch weefsel (lymfoïde vegetaties) in de achterste neusholte (ook rhino- of nasopharynx genoemd). Deze ruimte bevindt zich achter de neus, bovenaan de keel en achterboven het weke verhemelte en de huig.

Tonsillaire hypertrofie is een vergroting van de tonsillen of keelamandelen. Het komt veel voor bij kinderen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen. Tonsilhypertrofie kan gepaard gaan met luidruchtige ademhaling, snurken en obstructief slaapapnoe syndroom (OSAS).

Sommige baby's hebben bij de geboorte een zeer kort tongriempje. Dit kan effectief drinken aan de borst of de fles ernstig belemmeren. Op latere leeftijd kan het tot moeilijkheden leiden bij het bespelen van blaasinstrumenten, het likken van een ijsje en tongzoenen. Volgens sommigen geeft het ook verstoring van de spraakontwikkeling en leidt het tot slaapapneu op latere leeftijd.
Abonneren op Kinderen