Oorontsteking bij kinderen

Een otitis externa is een uitwendige oorontsteking. Het uitwendige oor bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Meest typisch ontsteekt de gehoorgang.

Otitis media is een ontsteking van het middenoor. Er zijn acute middenoorontstekingen en chronische middenoorontstekingen. Een otitis media gaat meestal gepaard met een bovenste luchtweginfectie. Door slijmvlieszwelling is de verbinding tussen middenoor en de neus-keelholte minder doorgankelijk, ontstaat er druk in het middenoor waardoor de ontsteking kan ontstaan. Meestal is er een virale besmetting, soms zijn bacteriƫn de oorzaak.

Bij kinderen zijn er zowiezo meer bovenste luchtweginfecties tijdens het opbouwen van de immuniteit. Door de ligging en anatomie van de buis van Eustachius bij kleine kinderen functioneert deze minder goed dan op hogere leeftijd. Bij het wisselen van tanden verandert het aangezicht, verandert de ligging en verbetert de functie van de tuba auditiva. Om die redenen zijn er minder frequent otitiden bij grotere dan kleinere kinderen.

Uitgebreide informatie over oorontsteking is steeds te verkrijgen via onze artsen.