Neus

Snurken is het tijdens de slaap produceren van geluid. Het komt zodanig veel voor dat het bijna als een normaal verschijnsel gezien kan worden. Ongeveer 23% van de mannen, ouder dan 35 jaar, snurkt vrijwel dagelijks. Bij vrouwen komt snurken minder vaak voor. Bij vrouwen van 50 jaar en ouder komt het voor dat 13% van deze groep bijna dagelijks snurkt.

Allergie kan zorgen voor een allergische reactie ter hoogte van de neus. Deze reactie kan door verschillende allergenen veroorzaakt worden, waaronder huisstofmijt, graspollen, boompollen, dierepithelen en schimmels. Huisstofmijt leeft vooral in huisstof en voedt zich met huidschilfers.

Neuspoliepen zijn goedaardige zwellingen van het neusslijmvlies. Meestal ontstaan ze in één van de neusbijholten. De poliepen zakken vervolgens uit naar de neusholte toe en gaan daar klachten veroorzaken.

Rhinitis is een ontsteking van het neusslijmvlies.
Deze ontsteking kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een allergie, temperatuursveranderingen, bacteriele of virale infecties. Symptomen zijn onder andere een loopneus, niezen, neusverstopping, geprikkelde keel, verstopte oren, rode tranende ogen, hoesten.

Een bloedneus is een acute bloeding vanuit één of beide neusgaten.
Sinusitis is een ontsteking of infectie van de neusbijholten, vandaar de naam neusbijholte ontsteking.

De neus is de belangrijkste ingang voor het ademhalingssysteem. De neus kan verstopt raken, waardoor de toevoer van lucht wordt bemoeilijkt.

Abonneren op Neus