'1 op 5 boven de vijftig heeft een gehoorprobleem'

Het is nog altijd een beetje een taboe, een hoorapparaat dragen. En toch heeft circa 1 op 5 vijftigplussers een gehoorprobleem, zegt NKO-arts Jean-Philippe Vercruysse. Niet uitstellen, maar er op tijd naar laten kijken is dan ook het beste wat je kan doen.

Als je rond je kijkt, draagt toch wel de helft van alle vijftigplussers een bril, zeker als je leesbrillen meerekent. Problemen met het zicht lijken dus veel vaker voor te komen dan gehoorverlies. Is dat ook zo?

Dr. Vercruysse: "Als je kijkt naar de leeftijdsgroep tussen pakweg 50 en 60 jaar, blijkt 1 op 5 toch in die mate gehoorproblemen te hebben dat hulp of ondersteuning in de vorm van een hoorapparaatje aangewezen is. Gehoorverlies is op zich eigenlijk normaal bij het verouderen; je begint - gemiddeld -al minder goed te horen vanaf je 30ste. Elke tien jaar verlies je ongeveer 7 decibel (dB) in de lage en 18 decibel in de hoge frequenties. De meeste mensen beginnen daar pas last van te krijgen rond hun zestigste of zelfs zeventigste jaar, dan pas gaan ze over die drempel van het niet meer goed horen.

> Link naar volledig artikel Plus-Magazine